28-06-2021

Je SHIT is je HIT!

6 jaar geleden werd Levi geboren na een hele fijne zwangerschap! Een levendig mannetje in mijn buik, wat hadden we veel zin om hem te verwelkomen. Diep gelukkig dat hij in ons leven is gekomen…

De bevalling ging even heel anders dan ik had gewenst… Ik werd geraakt in iets wat nog in mij gezien wilde worden, wat nog niet was geheeld #innerchild #levensverhaal #zobevalik. Het heeft het me achteraf in de diepere laag veel gebracht, maar op het moment van
zijn bevalling ontstond er emotionele blokkade. Ik kon het natuurlijke proces niet volgen. Gevoelens van machteloosheid, pijn en schuld hadden de overhand als ik terugdacht aan de geboorte.

Ja, ik was heel trots op hem! Ja, ik was ook trots dat ik hem geboorte heb mogen geven, maar nee, ik was niet trots op de manier HOE dat is gegaan… wat had ik hem graag een warme, liefdevolle geboorte willen geven. Het was wreed, pijnlijk en hard. Na de geboorte heb ik me herpakt, door geleefd, gezorgd, gevoed en hem alle liefde gegeven wat ik had. De negatieve gevoelens die ik had ervaren, heb ik weggedrukt. Ik dacht: “we hebben toch een gezonde zoon gekregen en het gaat nu toch weer prima?”. Mijn lijf zocht een omweg om niet met emotionele pijn in aanraking te komen. Zo kon ik door leven, uit verbinding met mezelf… #dissociatie

Totdat… ik na 2 jaar opnieuw zwanger werd en door een trigger, medisch onverklaarbare klachten kreeg tijdens de zwangerschap. Mijn lichaam had iets te vertellen… Onderdrukte stress van het geboortetrauma uitte zich via mijn lichaam in hele vage klachten wat gepaard ging met veel angstgevoelens.

Hiervan herstellen was noodzaak. Voor mezelf en mijn gezin. Doorleven lukte niet meer. EMDR – therapie heeft geholpen de scherpe randjes er vanaf te halen, maar er knaagde toch nog iets … Geboortetrauma therapie heeft geholpen om de pijn te voelen, te zien en te helen. Onvoorstelbaar hoe effectief en vriendelijk deze therapie is (in 1-2 gesprekken is 80% van de vrouwen hersteld).

Positieve gevoelens hebben zich geïntegreerd door de hersteltherapie. Positieve gevoelens ervaar ik nu als ik terugdenk aan de geboorte van Levi… Daar ben ik TROTS op. Alsnog ervaar ik die boost, die ik toen had gemist.

VROUWEN, ik voel urgentie als het gaat om hulp zoeken voor het verwerken van een geboortetrauma. Waarom? Omdat het gezien wil worden, het slaat zich op in je lichaam. Voor je gezondheid is het zo belangrijk om hierin goed voor jezelf te zorgen… lichamelijke-, psychische- en sociale gezondheid voor jou zodat jij gelukkig kan leven. Tegelijk voel ik voor iedere zwangere vrouw ook de urgentie om deze *shit* te voorkomen, om je levensverhaal in te zetten, te voelen en te zien wat jij nodig hebt voor een positieve geboorte ervaring #zobevalik.

Wat onbewust nog lag verborgen, werd aan licht gebracht bij de geboorte van onze zonen. Maar ook mijn verlangen om mij in te zetten voor de geboortezorg werd door eigen geboorte ervaringen een levend verlangen en ben ik gaan volgen… en wat ben ik hier BLIJ mee!

Deel je verhaal met anderen, je mag om hulp vragen… je bent echt niet de enige met een geboortetrauma… je mag ook om hulp vragen tijdens je zwangerschap zodat jij je emotioneel sterk voelt, PUUR jij!

Het is nooit te vroeg of te laat voor herstel. Doe het op jouw moment. Knaagt er bij jou ook iets? Of voel je wrok en pijn?

Je bent welkom, het is je gegund!

Liefs Margriet

20-05-2021

MOEDERBREIN als KERN

… werkelijk, ik had er nog nooit van gehoord. Maar vind het wel zo geniaal! Daarom vertel ik er graag nog iets meer over omdat het zo krachtig benaderbaar is, maar ook zo kwetsbaar.

De transformatie naar het moederschap moet leiden naar een betrokken moeder die reageert op de behoeften van haar baby. Moeders hebben daarvoor een moederbrein waarin het programma klaar ligt voor baren, voeden en opvoeden. Dit moederbrein ontwikkelt zich al vanaf vanaf de conceptie. Voor ieder kindje een eigen moederbrein. Het moederbrein ontwikkelt zich door zwangerschapshormonen en groeit de eerste jaren na de bevalling. Interactie met je kind vergroot het moederbrein. Je moederbrein bevindt zich in het limbische brein ook wel emotionele- of intuïtieve brein.

Maar hoe kunnen we nu goed zorgen voor dit moederbrein? Ideaal is dat de moeder vertrouwen heeft in haar lichaam, in haar baby en in haar omgeving. Zodat ze zekerheid ervaart en op haar signalen van haar lichaam kan afgaan. De bevalling wordt dan aangestuurd vanuit het moederbrein en verloopt zelfregulerend. Het aangelegde programma wordt afgedraaid en jij helpt in zekerheid, veiligheid en vertrouwen je baby geboren te worden.

Wordt het programma verstoord? Dan kan dit leiden tot hormoonverstoring en blokkade in het brein. Moeders zeggen zelf: “het moment van het trauma kenmerkt zich dat ik niet op mijn intuïtie kon afgaan” (wetenschappelijk onderzoek B. Kuipers @degeboortespecialist ). Het natuurlijk proces wordt dan verstoord. In het Zo Beval Ik – coachtraject (@zobevalik) wordt de moeder uitgenodigd te ontdekken en te uiten hoe zij het liefst wil bevallen en wat haar behoeftes zijn.

Bij het hersteltraject na een trauma, herstelt de moeder (zelf) vanuit haar moederbrein volgens haar eigen unieke verhaal. Volgens haar moedergevoel. Dit herstel werkt door tot in je kern, op celniveau.

Oftewel, wees zuinig op je moederbrein en geef het de juiste zorg en bescherming vooraf en zo nodig herstel achteraf. 🌱

📷 : Net voor Job zijn eerste badmomentje… nog even die eerste geur…